Κονδυλώματα – HPV, πρωκτού, αιδοίου, πέους, στόμα, γλώσσα

Κονδυλώματα, ένα από τα πιό συχνά σεξουαλικά νοσήματα

Τα κονδυλώματα HPV, είναι μια ιογενής λοίμωξη η οποία αποτελεί ένα από τα πιο συχνά μεταδιδόμενα νοσήματα μέσω σεξουαλικής επαφής. Παράλληλα, επηρεάζει ένα τεράστιο ποσοστό αντρών και γυναικών σε ολόκληρο τον κόσμο. Υπολογίζεται ότι περίπου το 50-70% των ατόμων με σεξουαλική ζωή θα εκδηλώσουν κάποια μορφή του ιού HPV στη διάρκεια της ζωής τους. Κάθε σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη με μολυσμένο άτομο από τον ιό έχει περίπου 70% πιθανότητα μόλυνσης και για τον ή την σύντροφό του.

Σήμερα, η θεραπεία για τα κονδυλώματα προσφέρει μια πιο απλή και αποτελεσματική λύση. Μπορεί να πραγματοποιηθεί από τους εξειδικευμένους δερματολόγους μας, εντός της κλινικής μας, διασφαλίζοντας απόλυτη διακριτικότητα. Επιπλέον, παρέχουμε εξειδικευμένο δερματολογικό έλεγχο για τη διάγνωση, ενώ η θεραπεία συμπεριλαμβάνει εργαστηριακό ανοσολογικό έλεγχο του οργανισμού. Επομένως, μπορούμε να εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή ανταπόκριση στη θεραπεία.

Κλείστε ραντεβού και μάθετε τα πάντα για τα κονδυλώματα από τον Dr. Γεώργιο Τσακώνη και τους εξειδικευμένους δερματολόγους του κέντρου πλαστικής χειρουργικής.

Τι είναι τα κονδυλώματα;

Λίγα λόγια για τον ιό HPV

Τα γεννητικά και περιπρωκτικά κονδυλώματα αποτελούν μικρές θηλωματώδεις ανωμαλίες. Είναι αποτέλεσμα της λοίμωξης από τον ιό HPV και μεταδίδονται κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Συνήθως δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και σε λίγες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα.

Οι περιοχές εμφάνισης των κονδυλωμάτων συμπεριλαμβάνουν:

 • το πέος
 • τη βουβωνική περιοχή
 • το όσχεο
 • την περιπρωκτική χώρα
 • τον κόλπο
 • το αιδοίο
 • τον τράχηλο της μήτρας
 • το στόμα, τα χείλη & το λάρυγγα
 • τα χέρια

  Όσον αφορά τα κονδυλώματα, συναντούμε έξι διαφορετικούς τύπους:

  • Με σχήμα σαν μικρό κουνουπίδι με ανοιχτό ή σκούρο χρώμα
  • Μικρά και λεία, με χρώμα ίδιο με της επιδερμίδας
  • Με επιφάνεια υπερκερατωμένη και ανάγλυφη
  • Επίπεδα, όμοια με σκουρόχρωμες κηλίδες
  • Παρόμοιο με θηλωματάκι, συνήθως με σκούρο χρώμα
  • Νηματοειδή, συνήθως με ανοιχτό χρώμα

  Θεραπεία κονδυλωμάτων με Laser

  Η κορυφαία επιλογή αντιμετώπισης κονδυλωμάτων

  Η θεραπεία με laser αποτελεί την κορυφαία επιλογή για την αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων. Εϊναι ιδανική για άνδρες και γυναίκες και είναι τόσο δημοφιλής χάρη στα ανώδυνα και γρήγορα αποτελέσματά της. Επιπλέον, χαρίζει ένα μόνιμο αποτέλεσμα με λίγες μόνο επισκέψεις, και παράλληλα αφήνει τους γύρω ιστούς ανέπαφους.

  Με την ειδική θεραπεία με laser, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ακόμα και βλάβες που δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι. Εκτός από την τεράστια αποτελεσματικότητά της, η θεραπεία με λέιζερ προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων τύπων θεραπειών, όπως:

  • Εξατομικευμένη θεραπεία
  • Ανώδυνη και αναίμακτη θεραπεία, χωρίς σημάδια ή ουλές στο δέρμα, αλλά και με μόνιμα αποτελέσματα.
  • Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα μετά το τέλος της θεραπείας.
  • Κλινικές μελέτες δείχνουν ότι η χρήση Laser για τα οξυτενή κονδυλώματα συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο επανεμφάνισης και υποτροπών.

  Οι δερματολόγοι της κλινικής μας έχουν την απαραίτητη κατάρτιση και μακροχρόνια εμπειρία στον κλάδο. Έτσι, είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν κάθε περίπτωση ανώδυνα και με εξαιρετικά αποτελέσματα. Οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν σε όλες τις καθημερινές δραστηριότητες τους, την ίδια κιόλας μέρα. Τέλος, μην ξεχνάτε ότι η επανεμφάνιση των κονδυλωμάτων είναι πιθανή, για αυτό συνιστάται τακτικός έλεγχος από τον δερματολόγο μας μέχρι την πλήρη εξάλειψή τους.

  Κλείστε ραντεβού σήμερα, και κάντε το πρώτο βήμα για μια υγιή ζωή!

  Η μετάδοση των κοδυλωμάτων

  Μύθος και πραγματικότητα

  Αρχικά, ο ιός HPV περνά από ένα μολυσμένο άτομο σε ένα υγιές μέσω της επαφής τους με το δέρμα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μπορεί να μεταδοθεί ακόμα κι όταν δεν υπάρχουν εμφανείς αλλοιώσεις στο δέρμα του μολυσμένου ατόμου. Επίσης, ο ιός HPV μεταδίδεται μέσω της επιδερμίδας των γεννητικών οργάνων, των σωματικών υγρών και των βλεννωδών μεμβρανών των γεννητικών οργάνων. Στη συνέχεια πρέπει να τονίσουμε ότι η χρήση προφυλακτικού δεν προστατεύει εξ ολοκλήρου από τον ιό HPV, αφού δεν καλύπτει πλήρως την περιοχή. Ακόμα, ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω επαφής με μολυσμένα sex toys ή δάχτυλα.

  Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μόλυνση εξαρτάται από την κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος και το επίπεδο υγείας του κάθε ατόμου. Το στόμα είναι αρκετά σπάνιο να προσβληθεί από κονδυλώματα, όμως τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των περιστατικών. Τέλος, ο ιός HPV μπορεί να παραμείνει σε κατάσταση αδράνειας για αρκετά χρόνια πριν εκδηλωθεί.

  Αυτό καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό του ατόμου που μετέδωσε τον ιό, ειδικά σε περιπτώσεις εφήμερων σχέσεων. Επίσης ο HPV μπορεί να κάνει την εμφάνιση ου από μικρούς τραυματισμούς στην περιοχή ή το ξύρισμα. Τέλος, πρέπει να γνωρίζετε ότι ο ιός HPV είναι δύσκολο να μεταδοθεί μέσω επαφής με επιφάνειες όπως καπάκια λεκάνης και πόμολα. Επιπλέον, δεν μεταδίδεται μέσω πετσετών και ρούχων που έρχονται σε επαφή με το δέρμα του μολυσμένου ατόμου.

  Συμπτώματα κονδυλωμάτων & πως να τα αναγνωρίσετε

  Οι περιοχές που πρέπει να παρατηρούν οι άνδρες ώστε να αναγνωρίσουν τα κονδυλώματα είναι:

  • το πέος
  • η περιοχή πάνω από το πέος
  • η ουρήθρα
  • το όσχεο
  • η περιοχή γύρω από τον πρωκτό
  • οι άνω μηροί.

  Οι γυναίκες πρέπει να εξετάζουν συχνά:

  • την περιοχή στα χείλη του αιδοίου
  • το εφηβαίο
  • τα τοιχώματα του κόλπου
  • γύρω από τον πρωκτό
  • στο περίνεο
  • τη βουβωνική περιοχή.

  Μερικές φορές τα κονδυλώματα δεν είναι άμεσα ορατά. Ενδεικτικά, μπορεί να είναι κρυμμένα από τις τρίχες στην περιοχή ή στις πτυχώσεις που κάνει το δέρμα μας. Τα κονδυλώματα αν αγνοηθούν μπορεί να φτάσουν σε σημείο να φράξουν τον κόλπο ή την ουρήθρα. Ως αποτέλεσμα μπορεί να προκαλέσουν πόνο κατά την ούρηση και δυσκολία κατά σεξουαλική πράξη. Λόγω της μετάδοσής τους με το στοματικό έρωτα, πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή σε περιοχές όπως τη γλώσσα, τα χείλη, τον ουρανίσκο, τον φάρυγγα και γενικότερα σε όλη τη στοματική κοιλότητα.

  Τα κονδυλώματα προκαλούν βλάβες η οποίες μπορεί να είναι ορατές ακόμα και με γυμνό μάτι. Αυτές ονομάζονται υποκλινικές και μπορεί κάποιος να τις δει με ειδικό μεγεθυντικό φακό. Ωστόσο μπορεί να είναι λανθάνουσες, δηλαδή χωρίς κανένα απολύτως ορατό σημείο. Οι βλάβες στην τελευταία περίπτωση μπορούν να ανιχνευθούν μόνο με την εργαστηριακή ανάλυση ιστών ταυτοποιώντας τα με τη μέθοδο PRC.

  Πρέπει να θυμάστε ότι τα κονδυλώματα, εκτός από λίγες περιπτώσεις, δεν έχουν κάποια παράλληλα συμπτώματα, όπως κνησμό, πόνο ή αίσθημα καψίματος. Επίσης, σε σπάνιες σχετικά περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει και αιμορραγία, η οποία οδηγεί σε εξάπλωση των κονδυλωμάτων και στις γύρω περιοχές.

  Κονδυλώματα στον άντρα

  Ορισμένοι τύποι του ιού HPV σχετίζονται με διάφορα είδη καρκίνου τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις οδηγούν σε καρκίνο στο πέος ή τον πρωκτό. Οι δύο αυτοί μορφές καρκίνου είναι σχετικά σπάνιες, ιδίως σε άνδρες με δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα. Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου στην περιοχή του πρωκτού αυξάνεται περίπου 17 φορές για σεξουαλικά ενεργούς ομοφυλόφιλους άνδρες σε σχέση με αυτούς που συνευρίσκονται ερωτικά μόνο με γυναίκες. Επιπλέον, άνδρες που πάσχουν από HIV έχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

  Για τον έλεγχο των κονδυλωμάτων, ο ειδικός δερματολόγος εξετάζει οπτικά την περιοχή γύρω από τα γεννητικά όργανα και το περίνεο. Συχνά χρησιμοποιείται διάλυμα με ειδικό οξύ για την ευκολότερη ανίχνευση των μη ορατών κονδυλωμάτων. Ωστόσο, το τεστ δεν είναι απόλυτα αξιόπιστο και έτσι, όταν υπάρχει αμφιβολία σχετικά με τη διάγνωση, μπορεί να γίνει εξέταση και με το μικροσκόπιο.

  Κονδυλώματα γυναίκα

  Περίπου τρεις στις τέσσερις γυναίκες θα εκτεθούν σε έναν τύπο του ιού HPV κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Συνήθως η μετάδοση αυτής της μολυσματικής ασθένειας προκύπτει από σεξουαλική επαφή, είτε αυτή είναι κολπική, στοματική ή πρωκτική. Σημαντικό να σημειώσουμε ότι πολλές γυναίκες ενδέχεται να μην γνωρίζουν την ύπαρξη του ιού HPV στον οργανισμό τους, καθώς συχνά δεν εμφανίζει συμπτώματα και υποχωρεί μόνος του τις περισσότερες φορές.

  Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι το προφυλακτικό, ενώ είναι απαραίτητο σε κάθε σεξουαλική επαφή, δεν προσφέρει επαρκή προστασία από τον ιό HPV. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα κονδυλώματα μπορούν να μεταδοθούν ακόμα και μέσω τριβής σε περιοχές που δεν καλύπτονται από το προφυλακτικό.

  Κονδυλώματα πέους

  Τα κονδυλώματα είναι μία από τις πιο συχνές λοιμώξεις, η οποία μπορεί να μεταδοθεί μέσω της ερωτικής συνεύρεσης στο πέος του άνδρα. Συνήθως το χρώμα τους είναι σαν αυτό του δέρματος, με αρκετές περιπτώσεις να είναι ανοιχτό ή σκούρο καφέ χρώμα. Τα κονδυλώματα εντοπίζονται συνήθως στον άξονα του πέους και στη βάλανο. Οι δύο πιο συχνοί τύποι HPV που συνδέονται με τα κονδυλώματα πέους είναι ο 6 και ο 11. Αυτοί οι δύο τύποι ανήκουν στην κατηγορία των οξυτενών και είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που οδηγούν σε κακοήθεια.

  Δυστυχώς τα κονδυλώματα προκαλούν ντροπή σε αρκετούς άνδρες, με αποτέλεσμα να αργούν πολύ να επισκεφτούν κάποιον δερματολόγο για διάγνωση και θεραπεία. Έτσι μπορεί να αυξηθεί ο ρυθμός που μεταδίδονται, αλλά και υπάρχει υποτροπή. Όπως και στις άλλες περιπτώσεις, έτσι και τα κονδυλώματα πέους μεταδίδονται με την δερματική επαφή των γεννητικών οργάνων. Τα κονδυλώματα μπορούν να μεταδοθούν και χωρίς να υπάρχει διείσδυση και η εμφάνισή τους είναι πιο συχνή σε νεαρούς άνδρες, ανεξαρτήτου σεξουαλικού προσανατολισμού. Πρέπει να θυμάστε ότι ο ιός μπορεί να υπάρχει στον οργανισμό αλλά να μην έχει κάποιες οπτικές ενδείξεις.

  Κονδυλώματα πρωκτού

  Τα αρχικά στάδια των κονδυλωμάτων του πρωκτού είναι δυσδιάκριτα, μικροσκοπικά και συνήθως αόρατα για το ανθρώπινο μάτι. Καθώς όμως περνάει ο χρόνος, αυξάνουν σε μέγεθος και γίνονται ορατά, προκαλώντας πολλές φορές ενοχλήσεις. Μερικές φορές, μπορεί ακόμα να εξελιχθούν σε πολύ μεγάλα κονδυλώματα τα οποία μπορούν να καλύψουν τεράστια επιφάνεια του εσωτερικού και εξωτερικού πρωκτικού δέρματος. Εάν παρατηρήσετε κονδυλώματα στην περιπρωκτική περιοχή, τότε υπάρχει συνήθως μεγάλη πιθανότατα να έχουν επεκταθεί και στο εσωτερικό μέρος του πρωκτού. Έτσι για να εξασφαλίσουμε την πλήρη θεραπεία, ό έλεγχος θα πρέπει να γίνεται και στο εσωτερικό του πρωκτού.

  Μέσα από επιστημονικές μελέτες έχει εξακριβωθεί ότι ο HPV δεν μολύνει το έντερο, οπότε τα κονδυλώματα βρίσκονται συνήθως μέχρι 6-7 εκατοστά από τον πρωκτό και όχι βαθύτερα. Εκτός από τα κονδυλώματα, ο ιός HPV μπορεί να προκαλέσει και προκαρκινικές βλάβες, γνωστές ως δυσπλασίες. Εάν κάποιος δεν τις αντιμετωπίσει εγκαίρως, υπάρχει πιθανότητα να εξελιχθούν σε καρκίνο. Οι δυσπλασίες είναι δύσκολο να διαγνωστούν με την πρωκτοσκόπηση, καθώς είναι μικροσκοπικές με χρώμα παρόμοιο με του πρωκτικού βλεννογόνου. Έτσι, καλό θα ήταν ασθενείς με κονδυλώματα στον πρωκτό να κάνουν και πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας.

  Κονδυλώματα αιδοίο

  Τα κονδυλώματα είναι ιδιαίτερα μολυσματικά, έχουν διάφορα σχήματα και μπορούν να μεταδοθούν μέσω άμεσης επαφής κατά τη σεξουαλική επαφή. Στις γυναίκες, εμφανίζονται στα εσωτερικά και εξωτερικά χείλη του αιδοίου, στην περιοχή της κλειτορίδας, στον κόλπο και στον πρωκτό. Τα κονδυλώματα μπορεί να προκαλέσουν κακοήθεις ή καλοήθεις αλλοιώσεις στους βλεννογόνους και στο δέρμα της περιοχής γύρω από το αιδοίο.

  Μπορεί να είναι οξυτενή & κηλιδώδη, τα οποία βρίσκονται στα βλεννογόνα, ή βλατιδώδη τα οποία βρίσκονται στο κερατινοποιημένο επιθήλιο. Μια λοίμωξη από τον ιό HPV, για να οριστεί ως κλινική, πρέπει να έχει αλλοιώσεις ορατές με γυμνό μάτι. Η χρήση laser μπορεί να αφαιρέσει τα κονδυλώματα αναίμακτα, με ανώδυνο τρόπο, παρέχοντας εξαιρετικά αισθητικά αποτελέσματα και είναι η πλέον ενδεδειγμένη θεραπεία για κονδυλώματα στο αιδοίο.

  Κονδυλώματα στόμα & γλώσσα

  Τα κονδυλώματα στο στόμα παρατηρούνται αρκετά συχνά τις τελευταίες δεκαετίες, κυρίως λόγω της σεξουαλικής απελευθέρωσης. Ο τύπος του ιού HPV είναι επίσης ο 6 και ο 11, οι οποίοι όπως προαναφέραμε είναι χαμηλού σχετικά κινδύνου. Οι δερματικές βλάβες που προκαλούν μοιάζουν με απλά θηλώματα στο χρώμα που έχει το δέρμα μας.

  Η μετάδοση των κονδυλωμάτων στο στόμα συνήθως γίνεται μέσω του στοματικού σεξ και πιο σπάνια με το φιλί στο στόμα. Ο ιός HPV μπαίνει στον οργανισμό μας μέσω πιθανών αμυχών του στόματος ή της γλώσσας. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι και σε αυτή την περίπτωση το προφυλακτικό δεν εξασφαλίζει πλήρη προστασία από τον ιό HPV, καθώς η βάση του πέους δεν καλύπτεται. Όταν ο ιός επηρεάζει το στόμα, προκαλεί δερματικές αλλοιώσεις που μοιάζουν με πολύ μικρά ογκίδια. Παρατηρούνται στο εσωτερικό των χειλιών και τη γλώσσα και έχουν το χρώμα του φυσιολογικού βλεννογόνου.

  Κλείστε ραντεβού

  6 + 11 =

  Εντυπωσιακά αποτελέσματα στην ανάπλαση του δέρματος!
  Ανανέωση και Επαναφορά της φυσικής λάμψης και ελαστικότητας της επιδερμίδας σας!  Αναζωογόνηση του δέρματος σας με τη χρήση φυσικών συστατικών, βιταμινών και αδιασταύρωτου υαλουρονικού οξέος!