Πλαστική στήθους – Αυξητική στήθους | Τι είναι;

Η πλαστική στήθους είναι μία από τις δημοφιλέστερες επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής παγκοσμίως. Σκοπός της επέμβασης είναι η αυξητική στήθους, η μείωση ή η βελτίωση του σχήματος. Ανέκαθεν, το στήθος θεωρούνταν ως το σύμβολο της θηλυκότητας. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που αρκετές γυναίκες μπορεί να έχουν μειωμένη αυτοπεποίθηση εάν δεν έχουν το κατάλληλο σχήμα ή μέγεθος στήθους. Όπως μας αναφέρει ο πλαστικός χειρουργός Γεώργιος Τσακώνης. ”αυτό συμβαίνει επίσης σε γυναίκες οι οποίες έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή, σε γυναίκες με ασύμμετρα στήθη και σε περιπτώσεις πεσμένου στήθους μετά από εγκυμοσύνη ή μεγάλη απώλεια βάρους”. Είναι αξιοσημείωτο, το πόσο μπορεί να βελτιωθεί η αυτοεκτίμηση  μετά από πλαστική στήθους σε τέτοιες περιπτώσεις. Έτσι, κάθε γυναίκα μπορεί να αποκτήσει πλέον το στήθος που πάντα επιθυμούσε και να βελτιώσει την εμφάνιση αλλά και την ψυχολογία της.

Πλαστική στήθους Πριν και Μετά

Πλαστική στήθους – Επιλογή μεγέθους & σχήματος

Ένα από τα βασικότερα ζητήματα στην πλαστική στήθους είναι η επιλογή του σωστού σχήματος και μεγέθους. Στην κλινική μας μπορείτε να δείτε παραδείγματα από προηγούμενες επεμβάσεις και να δείτε πάνω σας χρησιμοποιώντας εξωτερικά ενθέματα σιλικόνης πως θα είναι το τελικό αποτέλεσμα. Ο πλαστικός χειρουργός βάση πείρας και ιατρικών κριτηρίων όπως η χωρητικότητα της ανατομικής θήκης, θα σας προτείνει την ιδανική λύση. Μετά από εκτενή συζήτηση μαζί του θα ενημερωθείτε για τα μεγέθη και τους τύπους των ενθεμάτων καθώς και για όλες τις απαιτήσεις της πλαστικής στήθους και την μετεγχειρητική πορεία.

Αυξητική στήθους

Η αυξητική στήθους γίνεται συνήθως σε περιπτώσεις που υπάρχει πολύ μικρό στήθος ή όταν ο μαστός έχει ατροφήσει μετά από θηλασμό. Σύμφωνα με την ISAPS, την Διεθνή Εταιρία Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής, η αυξητική στήθους αποτελεί το 16% των πλαστικών επεμβάσεων. Το 90% αυτών έγιναν με ενθέματα σιλικόνης, ενώ οι υπόλοιπες με λιπομεταφορά και με ενθέματα φυσιολογικού ορού. Με την αυξητική στήθους βλέπουμε άμεσα την διαφορά, όμως χρειάζεται μερικές εβδομάδες ώστε ο μαστός να αποκτήσει το τελικό του σχήμα. Το σχήμα μπορεί να βελτιωθεί και το μέγεθος να αυξηθεί χρησιμοποιώντας εγκεκριμένα ειδικά υλικά όπως, ενθέματα σιλικόνης, τα οποία εσωτερικά και εξωτερικά αποτελούνται από σιλικόνη. Ειδικά ενθέματα φυσιολογικού ορού, τα οποία αποτελούνται από φυσιολογικό ορό στο εσωτερικό και σιλικόνη στο εξωτερικό τους. Τι πρέπει να γνωρίζεται:

 • Η νοσηλεία για την αυξητική στήθους διαρκεί μια ημέρα. Υπάρχει πιθανότητα να αισθάνεστε μικρά τσιμπήματα ή ήπιο πόνο για περίπου 48 ώρες
 • Μετά την πλαστική στήθους πρέπει να αποφεύγεται τις έντονες κινήσεις των μυών του στήθους για περίπου 15 ημέρες
 • Πρέπει να χρησιμοποιείτε στηθόδεσμο για να σταθεροποιηθούν τα ενθέματα για περίπου 1 μήνα

Μείωση στήθους

Η μείωση στήθους επιτυγχάνεται με την αφαίρεση τμήματος του λιπώδης ιστού και του μαζικού αδένα του στήθους. Η επέμβαση αυτή, πραγματοποιείται σε γυναίκες οι οποίες έχουν πολύ μεγάλους μαστούς και συνδυάζεται με την ανόρθωση στήθους. Η μείωση στήθους δεν γίνεται μόνο για αισθητικούς λόγους, αλλά και για λειτουργικούς. Το βάρος του στήθους προκαλεί μακροπρόθεσμα προβλήματα στην σπονδυλική στήλη και γίνεται μεγάλο βάσανο για τις καθημερινές δραστηριότητες μιας γυναίκας. Επιπλέον, όταν το στήθος έχει μεγάλο μέγεθος, καθιστά δυσκολότερη την ψηλάφηση για την εύρεση όγκων. Μειώνει λοιπόν τις πιθανότητες για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Τι πρέπει να γνωρίζεται:

 • Η επέμβαση έχει διάρκεια περίπου 3-4 ώρες
 • Η νοσηλεία έχει διάρκεια 1 ημέρα και τα ράμματα αφαιρούνται περίπου σε 2 εβδομάδες
 • Έχουμε ένα μόνιμο αποτέλεσμα με την προϋπόθεση ότι δεν θα έχετε μεγάλη αυξομείωση βάρους στο μέλλον

Ανόρθωση στήθους

Η ανόρθωση στήθους γίνεται σε περιπτώσεις που το στήθος έχει έντονη πτώση. Αυτό κρίνεται βάση της σχέσης της υπομάστιου πτυχής με τη θέση της θηλής. Η επέμβαση είναι παρόμοια με την μείωση στήθους, όμως σε αυτή την περίπτωση αφαιρείται μόνο δέρμα και όχι λιπώδης ιστός από το εσωτερικό του στήθους. Ο μαστός κατά αυτόν τον τρόπο σφίγγει και έρχεται στην κατάλληλη θέση. Τι πρέπει να γνωρίζεται:

 • Η επέμβαση της ανόρθωσης στήθους διαρκεί περίπου 2 ώρες
 • Διάρκεια νοσηλείας 1 ημέρα
 • Η αφαίρεση των ραμμάτων γίνεται σε περίπου 12 ημέρες
 • Μπορείτε να επιστρέψετε στις δουλειές σας μετά από μερικές ημέρες
 • Στην ανόρθωση στήθους γίνεται μια κάθετη τομή που ξεκινάει από την θηλή και καταλήγει στο υπομάστιο και μια γύρω από την θηλή

Ενθέματα νέας γενιάς στην πλαστική στήθους

Τα ενθέματα νέας γενιάς που χρησιμοποιούμε στην πλαστική στήθους μειώνουν στο ελάχιστο κινδύνους που υπήρχαν σε αυτά της παλαιότερης γενιάς. Υπάρχουν εταιρείες που δίνουν εγγύηση εφ’ όρου ζωής, σε αντίθεση με παλαιότερα υλικά τα οποία χρειάζοταν να τα αντικαταστήσουμε κάθε μια δεκαετία. Στις μέρες μας, με τις νέες τεχνικές και τα νέα ενθέματα, μπορούμε να πούμε ότι η αυξητική στήθους στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι για μια ζωή. Τα εμφυτεύματα αυτά δίνουν την αίσθηση ενός φυσικού στήθους, είναι απόλυτα ασφαλή και διαθέτουν όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά ποιότητας. Επίσης, με τις νέες αυτές τεχνικές και υλικά, δεν υπάρχουν πλέον τα προβλήματα αδυναμίας θηλασμού και της απώλειας της αίσθησης των θηλών.

Το μέγεθος και το είδος των ενθεμάτων σιλικόνης γίνεται από τον πλαστικό χειρουργό και εξαρτάται από το αρχικό μέγεθος του στήθους. Τα ενθέματα μπορούν να τοποθετηθούν κάτω από τον θωρακικό μυ, κάτω από τον μαστικό αδένα ή κάτω από την περιτονία του μείζονος θωρακικού, τεχνική η οποία δεν έχει κανένα από τα μειονεκτήματα των προηγούμενων τεχνικών. Οι τομές που μπορούν να γίνουν για την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων κατά την αυξητική στήθους είναι

 • Από την θηλή
 • Με υπομάστια τομή
 • Από την μασχάλη

Πλαστική στήθους με λιπομεταφορά

Η αυξητική στήθους σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να γίνει με τη μέθοδο της λιπομεταφοράς. Σε αυτό το είδος επέμβασης προχωράμε στην λιποαναρρόφηση από κάποιο άλλο μέρος του σώματος. Στη συνέχεια γίνεται ειδική επεξεργασία του λίπους και τοποθετείτε στην περιοχή του στήθους. Η συγκεκριμένη τεχνική είναι ιδανική όταν πρόκειται για περιπτώσεις στις οποίες χρειάζεται μικρή αύξηση του στήθους. Η λιπομεταφορά μπορεί επίσης να γίνει σε συνδυασμό με την χρήση ενθεμάτων. Προσθέτωνταν λίπος μετά την προσθήκη των ενθεμάτων μπορούμε να τελειοποιήσουμε το τελικό σχήμα του στήθους.

Συχνές ερωτήσεις για την πλαστική στήθους

Σε αυτό το σημείο θα διαβάσετε τις πιο συχνές ερωτήσεις των πελατών μας και τις απαντήσεις του Δρ Γεώργιου Τσακώνη σχετικά με τα θέματα που σας απασχολούν πριν αλλά και μετά την επέμβαση πλαστικής στήθους.

Τι διορθώνεται με την αυξητική στήθους;

Η αυξητική στήθους θεωρείται μια από τις πιο ιδανικές επεμβάσεις για να αυξήσουμε τον όγκο ενός μικρού στήθους. Αν το μέγεθος των μαστών σας σας κάνει να νιώθεται μειονεκτικά και μειώνει την αυτοπεποίθησή σας τότε είναι η λύση στο πρόβλημά σας.

Η εγκυμοσύνη επηρεάζει το αποτέλεσμα; 

Το γυναικείο στήθος περνάει αρκετές μεταβολές κατά την διάρκεια της κύησης αλλά και μετά κατά τον θηλασμό του βρέφους. Το μέγεθος των μεταβολών αυτών είναι διαφορετικό σε κάθε γυναίκα. Έτσι καταλαβαίνουμε ότι είναι αρκετά δύσκολο να προβλέψουμε σε τι βαθμό θα επηρεαστεί το στήθος μετά την πλαστική.

Η αίσθηση του στήθους μου θα είναι φυσιολογική;

Αρκετές γυναίκες πιστεύουν ότι μετά την πλαστική στήθους οι μαστοί τους θα έχουν ψεύτικη όψη και αφή. Μια εντύπωση λανθασμένη, ίσως από πολύ παλιά περαστατικά τα οποία είχαν γίνει σε περίοδο που τα ενθέματα ήταν σε πρώιμο στάδιο. Πλέον, το στήθος μετά την επέμβαση φαίνεται απόλυτα φυσικό με αίσθηση όπως ακριβώς ένα κανονικό στήθος. Έτσι με την αφή δεν μπορεί κάποιος να καταλάβει κάποια διαφορά.

Τι χρονικό διάστημα χρειάζεται μέχρι την πρώτη σεξουαλική επαφή;

Είναι μία αρκετά συχνή ερώτηση η οποία απασχολεί τις γυναίκες μετά την επέμβαση πλαστικής στήθους. Τις πρώτες ημέρες ίσως να νιώθετε κάποια ενόχληση στο στήθος και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Μετά από περίπου 4-5 ημέρες οι ενοχλήσεις υποχωρούν και μπορείτε να έχετε ξανά σεξουαλική επαφή, πάντα βέβαια με την ανάλογη προσοχή αφού κάποιες απότομες κινήσεις πιθανότατα να προκαλέσουν πόνο.

Πότε είναι ορατό το τελικό αποτέλεσμα;

Σίγουρα είναι μία από τις ερωτήσεις που απασχολούν όλες τις γυναίκες που σκέφτονται να προχωρήσουν σε πλαστική στήθους. Το τελικό αποτέλεσμα συνήθως είναι ορατό σε περίπου 4-6 μήνες μετά την επέμβαση. Στα πρώτα στάδια τα ενθέματα βρίσκονται σε λίγο πιο ψηλή θέση και το στήθος είναι πρισμένο. Μετά από τους μήνες όμως που αναφέραμε τα ενθέματα κατεβαίνουν και το πρήξιμο υποχωρεί. Έτσι αποκτά την σφριγηλή και νεανική εμφάνιση που επιθυμούσατε.

Πότε μπορώ να επιστρέψω στις καθημερινές δραστηριότητες;

Μετά από 2 με 3 ημέρες μπορείτε να επιστρέψετε κανονικά στην καθημερινότητά σας και στην εργασία σας. Για 2 περίπου εβδομάδες δεν πρέπει να σηκώνετε μεγάλο βάρος (άνω των 5 κιλών) καθώς και να κάνετε έντονη γυμναστική. 

Υπάρχει περίπτωση να χάσω την αίσθηση της θηλής;

Το να χαθεί η αίσθηση της θηλής είναι αδύνατον. Υπάρχουν όμως σπάνιες περιπτώσεις που η αίσθηση μειώνεται. Αυτό το φαινόμενο θεωρείται επιπλοκή της επέμβασης και συμβαίνει για τους πρώτους 3-4 μήνες μετά την πλαστική στήθους και μετά επανέρχεται στο κανονικό. Μια μόνιμη διαταραχή της αίθησης στην θηλή είναι ένα φαινόμενο εξαιρετικά σπάνιο. 

Μπορεί η πλαστική στήθους να προκαλέσει την εμφάνιση όγκων;

Η ιατρική έχει απαντήσει με εκτεταμένες μελέτες μεγάλων πανεπιστημίων ότι τα ενθέματα σιλικόνης δεν διατρέχουν κάποιο κίνδυνο ογκολογικής φύσης. Επίσης οι γυναίκες που προχωρούν σε πλαστική στήθους με ενθέματα είναι πιο τυπικές στον τακτικό έλεγχο στήθους και έτσι τυχόν ευρήματα ανιχνέυονται πιο άμεσα. 

Μπορεί η επέμβαση να προκαλέσει διαγνωστικά προβλήματα;

Η ψηφιακή μαστογραφία δίνει πλέον αυξημένες διαγνωστικές δυνατότητες. Έτσι σε συνδυασμό με το υπαρηχογράφημα και την μαγνητική μαστογραφία μπορούν να δώσουν άμεση λύση σε οποιοδήποτε διαγνωστικό πρόβλημα.

Τα ενθέματα σιλικόνης χρειάζονται αντικατάσταση;

Τα νέα πιστοποιημένα ενθέματα νέας γενιάς συνοδεύονται από εγγύση διάρκειας εφ”ορου ζωής. Έτσι δεν χρειάζεται να έχετε ενδιασμούς για αυτό το θέμα.

Εντυπωσιακά αποτελέσματα στην ανάπλαση του δέρματος!
Ανανέωση και Επαναφορά της φυσικής λάμψης και ελαστικότητας της επιδερμίδας σας!  Αναζωογόνηση του δέρματος σας με τη χρήση φυσικών συστατικών, βιταμινών και αδιασταύρωτου υαλουρονικού οξέος!