Χαριλάου Τρικούπη 139, Νέα Ερυθραία 14671

Χαρ. Τρικούπη 139, Νέα Ερυθραία 14671

Ωτοπλαστική

Η ωτοπλαστική έχει άμεσα και άκρως εντυπωσιακά αποτελέσματα. Θεωρείτε μια σχετικά σύντομη επέμβαση πλαστικής χειρουργικής, η οποία μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία. Με την μέθοδο αυτή μπορούμε να επαναφέρουμε τα αυτιά στη σωστή θέση και να βελτιώσουμε το σχήμα τους. Τα αφεστώτα ώτα ή αλλιώς πεταχτά αυτιά, εμφανίζονται σε άνδρες και γυναίκες λόγω της απλασίας ή της υπερπλασίας του έλικα, του ανθέλικα ή της κόγχης. Οι περιπτώσεις αυτές χωρίζονται σε:

  • Ανωτία ή Μικρωτία – Είναι η εκ γενετής απλασία των πτερυγίων του αυτιού
  • Πεταχτά λοβία
  • Μεγάλη κόγχη στα πτερύγια των αυτιών

 

 

Η προετοιμασία για ωτοπλαστική

Κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσκεψή σας, ο πλαστικός χειρουργός σας θα καταγράψει αναλυτικά το ιατρικό ιστορικό σας. Θα πρέπει να τον ενημερώσετε σχετικά με παρελθοντικές ή τρέχουσες παθήσεις, κυρίως τις λοιμώξεις στα αυτιά. Επίσης, πρέπει να αναφέρετε όλα τα φάρμακα που πρόσφατα είχατε πάρει ή παίρνετε εκείνη τη στιγμή, αλλά και τις χειρουργικές επεμβάσεις που έχετε υποβληθεί. Επειτα, ο γιατρός θα πραγματοποιήσει μία εξέταση στα αυτιά σας, κατά την οποία θα ελέγξει το μέγεθος, το σχήμα, τη συμμετρία τους, αλλά και την τοποθέτησή τους. Κατά τη συνεδρία θα τραβηχτούν φωτογραφίες που θα είναι χρήσιμες για τα ιατρικά σας αρχεία.

Μη διστάσετε να συζητήσετε με τον πλαστικό χειρουργό σας τι προσδοκείτε από την επέμβαση. Εξηγήστε του ποιοι είναι οι λόγοι που θέλετε να κάνετε ωτοπλαστική και πώς πιστεύετε ότι θα είναι η εμφάνισή σας μετά τη διαδικασία της επέμβασης. Να είστε βέβαιοι πως έχετε κατανοήσει όλους τους πιθανούς κινδύνους, όπως την υπερκατασκευή. Εφόσον είστε σίγουρος ότι θέλετε να συνεχίσετε τη διαδικασία, ο γιατρός θα σας συστήσει μερικά μέτρα για να προετοιμαστείτε για την επέμβαση.

 

Προφυλάξεις

Είναι απαραίτητο να αποφύγετε τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, την ασπιρίνη και τα συμπληρώματα βοτάνων, που μπορεί να αυξήσουν την αιμορραγία.

Το κάπνισμα είναι πιθανό να επιβραδύνει τη διαδικασία της επούλωσης, λόγω του ότι μειώνει τη ροή του αίματος στο δέρμα. Αν λοιπόν καπνίζετε, ο χειρουργός θα σας ζητήσει να διακόψετε το κάπνισμα πριν την επέμβαση, αλλά και κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης.

Ακόμη, είναι αναγκαίο να έχετε κανονίσει με κάποιον, να σας οδηγήσει στο σπίτι μετά το χειρουργείο και να μείνει μαζί σας την πρώτη νύχτα μετά την επέμβαση.

 

Πιθανοί κίνδυνοι

Η ωτοπλαστική όπως και κάθε χειρουργική επέμβαση συμπεριλαμβάνει κάποιους κινδύνους, μερικοί από τους οποίους είναι:

  • Ασυμμετρία στην τοποθέτηση των αυτιών

Αυτό θα μπορούσε να συμβεί λόγω αλλαγών κατά τη διαδικασία της επούλωσης.

  • Διαφορά στην αίσθηση του δέρματος

Η επανατοποθέτηση των αυτιών κατά την ωτοπλαστική, είναι πιθανό να επηρεάσει προσωρινά την αίσθηση του δέρματος στην περιοχή. Πολύ σπάνια οι αλλαγές αυτές είναι μόνιμες.

  • Overcorrection

Αφύσικα περιγράμματα που δείχνουν τα αυτιά σαν να είναι καρφωμένα μπορούν να δημιουργηθούν από την ωτοπλαστική.

Τέλος, υπάρχει η μικρή πιθανότητα αιμορραγίας, λοίμωξης αλλά και ανεπιθύμητης αντίδρασης στην αναισθησία.

 

Ωτοπλαστική – Σχετικά με την επέμβαση

Μπορούμε να προχωρήσουμε σε επέμβαση ωτοπλαστικής αφού ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των αυτιών. Αυτό σημαίνει ότι η ιδανική ηλικία είναι περίπου μετά τα 10 έτη. Ωτοπλαστική μπορεί να πραγματοποιηθεί σε εξωτερική χειρουργική μονάδα αλλά και σε νοσοκομείο. Η διαδικασία γίνεται με τοπική αναισθησία και καταστολή ή σε άλλες περιπτώσεις με γενική αναισθησία. Η επέμβαση πραγματοποιείτε με μία τομή περίπου 3-4 εκατοστά, η οποία γίνεται στο πίσω μέρος του αυτιού, για να μην είναι ορατή. Σε μερικές σπάνιες σχετικά περιπτώσεις, η τομή μπορεί να γίνει και στο μπροστά μέρος του αυτιού για να αντιμετωπίσουμε κάποια ειδικά προβλήματα. Μετά την τομή προχωράμε στην διόρθωση του σχήματος του χόνδρου και κάνουμε ράμματα ώστε να τον διατηρήσουμε στην νέα επιθυμητή θέση μέχρι να επουλωθεί.

Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου 1-3 ώρες. Μετά την επέμβαση καλύπτουμε τα αυτιά με ειδικά επιθέματα και ελαστικό επίδεσμο για περίπου τρεις με πέντε ημέρες και δεν χρειάζεται διαμονή στην κλινική. Η όλη διαδικασία  γίνεται με οπισθωτιαία προσπέλαση, ώστε οι ουλές να μείνουν κρυμμένες στην φυσική πτυχή. Τα ράμματα που χρησιμοποιούμε είναι απορροφήσιμα από τον οργανισμό και δεν θα χρειαστούν κόψιμο.

Τα αποτελέσματα είναι άμεσα ορατά και μόνιμα και έχει παρατηρηθεί ότι έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην ψυχολογία των ενηλίκων αλλά και των παιδιών, αφού βοηθά σημαντικά την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή τους.

 

Ανάρρωση

Οι πρώτες μέρες μετά την ωτοπλαστική θα συνοδεύονται από αυτιά μουδιασμένα που ελαφρώς θα πονάνε. Ίσως να έχετε μια μικρή αίσθηση τσουξίματος για τις επόμενες εβδομάδες. Ένας επίδεσμος γύρω από το κεφάλι σας, τις πρώτες μέρες της επέμβασης, θα σας προστατέψει από την πιθανότητα μόλυνσης. Καλό είναι να αποφύγετε το λούσιμο των μαλλιών γύρω από την περιοχή των αυτιών για μερικές μέρες. Οι γιατροί στήνουν να φοράτε μία ζώνη για το κεφάλι το βράδυ, για την προστασία των αυτιών κατά τη διάρκεια του ύπνου. Είναι πιθανό να υπάρχει ελαφρύ μελάνιασμα που θα διαρκέσει περίπου δύο εβδομάδες. Οποιοσδήποτε πόνος ή ενόχληση που μπορεί να προκύψει, αντιμετωπίζεται με παυσίπονα, όπως ιβουπροφαίνη ή παρακεταμόλη.

Είναι σημαντικό να αποφύγετε δραστηριότητες κατά τις οποίες μπορεί να υπάρξει τραυματισμός στα αυτιά, όπως κάποια πολεμική τέχνη. Στο διάστημα 5-10 μέρες μετά την επέμβαση αφαιρούνται τα ράμματα (αν δεν χρησιμοποιηθούν απορροφήσιμα από τον οργανισμό) και ο επίδεσμος. Μετά τον δεύτερο μήνα θα μπορείτε να κάνετε μπάνιο κανονικά και μετά τον τέταρτο μήνα Δεν θα υπάρχει πρόβλημα επαφής με την χειρουργημένη περιοχή.

 

Επιπλοκές για τις οποίες πρέπει να ειδοποιήσετε τον γιατρό σας

  • Εάν έχετε πυρετό υψηλότερο των 38,5 βαθμών κελσίους που παραμένει, παρότι έχετε αυξήσει την ποσότητα των υγρών που πίνετε. Ένας ασθενής με πυρετό, πρέπει να καταναλώνει τουλάχιστον 1 φλιτζάνι υγρού ανά ώρα.
  • Εάν έχετε έντονο πόνο που δεν ανακουφίζεται από φάρμακα που σας συνταγογραφήσει ο γιατρός.
  • Εάν έχετε έντονη ερυθρότητα στα αυτιά σας ή αυξημένο πρήξιμο.

FAQs – Συχνές ερωτήσεις

 

Πόσο είναι το διάστημα που θα αισθάνομαι πόνο μετά την επέμβαση της ωτοπλαστικής;

Η δυσφορία είναι αναμενόμενη μετά την επέμβαση. Στην περίπτωση που η δυσφορία γίνεται πόνος και εππιμένει, τότε ο ιατρός σας πρέπει να ειδοποιηθεί άμεσα. Το φυσιολογικό διάστημα δυσφορίας είναι περίπου 6 εβδομάδες.

 

Η πλαστική αυτιών ανήκει στις ασφαλείς διαδικασίες;

Όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις είναι ασφαλείς αλλά και όλες κρύβουν κινδύνους. Πιθανές επιπλοκές της επέμβασης είναι η λοίμωξη που αντιμετωίζεται με αντιβίωση και σε σπάνιες περιπτώσεις με περαιτέρω επέμβαση ή η αλλεργική αντίδραση σε ράμματα.

 

Για πόσο καιρό πρέπει να φοράω επιδέσμους μετά την ωτοπλαστική;

Οι περισσότεροι πλαστικοί χειρουργοί συνιστούν τη χρήση του επιδέσμου για τις πρώτες 10 ημέρες μετά την επέμβαση. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως, οι επίδεσμοι αυτοί απομακρύνονται ή χαλαρώνουν. Είναι σύνηθες ο ασθενής να εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τον επίδεσμο καθώς έχει μειωμένη ακοή και αισθάνεται φαγούρα.

 

Υπάρχει χαλάρωση στα αυτιά μετά την επέμβαση της ωτοπλαστικής;

Πολλοί ασθενείς ανησυχούν μήπως τα αυτιά τους μετά τη χειρουργική επέμβαση επανέλθουν στην αρχική τους κατάσταση. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση τα αυτιά να γίνουν όπως πριν, όμως μία ελάχιστη χαλάρωση θα υπάρξει λόγω της φυσικής τους ανάπτυξης.

 

Πόσο είναι το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να ανακάμψει κανείς μετά την πλαστική αυτιών;

Συνήθως ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σε όλες του τις καθημερινές δραστηριότητες 1 έως 2 εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Βέβαια πρέπει να γίνει σαφές ότι στις καθημερινές δραστηριότητες δεν εννοούμε κάτι που μπορεί να προκαλέσει χτύπημα στα αυτιά. Ο ασθενής οφείλει να είναι πολύ προσεκτικός για να μη δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα κατά την ανάρρωση. Στο διάστημα αυτό θα υπάρξει μία μορφή πόνου. Ο πόνος είναι ανεκτός και με τα φάρμακα που θα συνταγογραφήσει ο γιατρός σας θα είναι σχεδόν ανύπαρκτος.

 

Πώς δημιουργούνται τα προεξέχοντα αυτιά;

Τα προεξέχοντα αυτιά ή αλλιώς αφεστώτα ώτα οφείλονται στην αδυναμία ανάπτυξης κάποιας πτυχής του έλικα του αυτιού. Έτσι η αναδίπλωση του αυτιού δεν γίνεται σωστά και δημιουργείται το συγκεκριμένο πρόβλημα. Το 1 έως 2% του πληθυσμού παγκοσμίως έχει προεξέχοντα αυτιά και σχεδόν όλες οι περιπτώσεις οφείλονται σε κληρονομικότητα. Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα έχουν σύμμαχό τους την ωτοπλαστική αφού μπορούν να το διορθώσουν για όλη την υπόλοιπη ζωή τους!

 

Μπορεί κανείς με χειρουργική επέμβαση να μικρύνει το μέγεθος των αυτιών του;

Αν αισθάνεστε ότι τα αυτιά σας είναι πολύ μεγάλα αναλογικά με το πρόσωπό σας, τότε υπάρχει λύση. Η πλαστική αυτιών είναι η χειρουργική επέμβαση που μπορεί να μειώσει το μέγεθος των αυτιών σας! Τα αυτιά σας πια δεν θα χρειάζονται να κρύβονται πίσω από τα μαλλιά σας!

 

Είναι δυνατόν χωρίς χειρουργική επέμβαση να διορθωθούν τα πεταχτά αυτιά;

Στην περίπτωση που κάποιος από τους δύο γονείς έχει πεταχτά αυτιά και παρατηρήσετε ότι το νεογέννητο τα έχει κληρονομήσει, μπορείτε να επέμβετε. Κατά τους πρώτους δύο μήνες της ζωής του νεογνού, μπορούν να τοποθετηθούν ειδικά καλούπια που μπορούν να διαμορφώσουν έως ένα βαθμό τα αυτιά του. Μετά από το διάστημα αυτό όμως, για να διορθωθεί οποιουδήποτε είδους πρόβλημα στα αυτιά απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

 

Θα μπορώ να κοιμηθώ στο πλάι μετά την ωτοπλαστική;

Ο πλαστικός χειρουργός σας θα σας συστήσει να κοιμάστε ανάσκελα κατά τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση. Ο ύπνος στο πλάι μπορεί να προκαλέσει δυσφορία μετεγχειρητικά.

 

Τι είναι σημαντικό να αποφύγω μετά την πλαστική αυτιών;

Η πλαστική αυτιών είναι μία απλή πλαστική χειρουργική επέμβαση. Παρόλ’ αυτά αποτελεί μία πολύ σημαντική επέμβαση για τον οργανισμό σας και πρέπει να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος που χρειάζεται για να ανακάμψετε πλήρως. Έτσι, είναι σημαντικό στο χρονικό διάστημα αυτό να μη σηκώνετε βαριά φορτία και να μην ασκείστε έντονα.

 

Μπορώ αν το θελήσω να προβώ ξανά σε επέμβαση ωτοπλαστικής;

Ναι φυσικά και μπορείτε, απλά θα πρέπει να περάσει ένα διάστημα 6 μηνών έως ενός χρόνου. Εάν στον ένα χρόνο είστε δυσαρεστημένοι από τα αποτελέσματα της επέμβασης τότε μπορεί να γίνει επανάληψη. Τη δεύτερη φορά που θα χειρουργηθείτε δεν θα υπάρξουν περαιτέρω τομές, καθώς θα χρησιμοποιηθεί η τομή της πρώτης χειρουργικής επέμβασης.

 

Μπορεί η πλαστική στα αυτιά να επηρεάσει την ακοή;

Η επέμβαση αυτή φέρνει τα αυτιά πιο κοντά στο κεφάλι διαμορφώνοντας μόνο το εξωτερικό μέρος του αυτιού. Αφού λοιπόν δεν επηρεάζεται καθόλου το μεσαίο ή το εσωτερικό αυτί, δεν υπάρχει περίπτωση να επηρεαστεί η ακοή.

 

Όσο μεγαλώνει κάνεις τείνει να έχει πιο πεταχτά αυτιά;

Είναι γνωστό ότι με το πέρασμα των χρόνων ο χόνδρος που συγκρατεί το αυτί κοντά στο κεφάλι γίνεται πιο εύκαμπτος. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι όταν κάποιος μεγαλώνει έχει και πεταχτά αυτιά. Η κληρονομικότητα είναι αυτή που καθορίζει αν θα αντιμετωπίσει κάποιος αυτό το πρόβλημα.

 

Πότε θα μπορώ να φορέσω σκουλαρίκια μετά την πλαστική αυτιών;

Δεν πρέπει να φορέσετε καθόλου σκουλαρίκια κατά την πρώτη εβδομάδα μετά την εγχείρηση. Μην ξύνετε και μην πειράζετε τα αυτιά σας για δύο εβδομάδες. Αποφύγετε κάθε επίπονη διαδικασία.

 

Για πόσο καιρό θα υπάρχει πρήξιμο στα αυτιά μετά την επέμβαση;

Συνήθως το πρήξιμο υποχωρεί μετά την 4η έως 6η εβδομάδα. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που μπορεί να υπάρχει πρήξιμο στα αυτιά του ασθενή μέχρι και για έξι μήνες.

 

Μπορώ να τρυπήσω τα αυτιά μου μετά από μία ωτοπλαστική;

Οι πλαστικοί χειρουργοί θεωρούν ασφαλές το τρύπημα των αυτιών αρκεί να δώσετε ένα χρονικό διάστημα περίπου δύο μηνών μετά την επέμβασή σας.

 

Οι τομές μετά από μία πλαστική στα αυτιά θα είναι ορατές;

Οι τομές γίνονται πίσω από το αυτί σε σημείο που κανονικά υπάρχει φυσική πτυχή. Οπότε οι τομές είναι ορατές αλλά δεν είναι αντιληπτές. Κανείς δεν θα καταλάβει ότι έχετε κάνει πλαστική στα αυτιά σας!

 

Θα μπορώ να φορέσω γυαλιά μετά την ωτοπλαστική;

Καθώς τα γυαλιά ακουμπούν πάνω στα αυτιά σας μετά την επέμβαση θα πρέπει να τα αποχωριστείτε για ένα διάστημα. Όσο τα αυτιά επουλώνονται δεν πρέπει να ακουμπήσετε τίποτα πάνω σε αυτά, πέρα από τους επιδέσμους που θα σας συστήσει ο γιατρός σας. Το χρονικό αυτό διάστημα επούλωσης δεν είναι συγκεκριμένο αφού ο κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά.

 

Πόσος καιρός χρειάζεται για να φανούν τα τελικά αποτελέσματα της επέμβασης;

Ενώ μπορεί να πάρει μέχρι και έξι μήνες για να φύγει όλο το πρήξιμο από τα αυτιά σας, οι περισσότεροι ασθενείς βλέπουν τα αποτελέσματα μέσα στους τρεις πρώτους μήνες. Αισθητικά όμως η διαφορά φαίνεται από την πρώτη στιγμή μετά το χειρουργείο σας.

 

Summary
Ωτοπλαστική
Service Type
Ωτοπλαστική
Provider Name
Τσακώνης Γεώργιος,
Δήλου 31,Περιστέρι,Αττική-121 34,
Telephone No.2105770117
Area
Αττική
Description
Η ωτοπλαστική έχει άμεσα και άκρως εντυπωσιακά αποτελέσματα. Θεωρείτε μια σχετικά σύντομη επέμβαση πλαστικής χειρουργικής, η οποία μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία.

Εντυπωσιακά αποτελέσματα στην ανάπλαση του δέρματος!
Ανανέωση και Επαναφορά της φυσικής λάμψης και ελαστικότητας της επιδερμίδας σας!  Αναζωογόνηση του δέρματος σας με τη χρήση φυσικών συστατικών, βιταμινών και αδιασταύρωτου υαλουρονικού οξέος!