Επιλογή Σελίδας

Μπορεί το Botox να αμβλύνει την κατάθλιψη και να μειώσει το άγχους?

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η χρήση του botox έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης.
Τα τελευταία χρόνια η εφαρμογή της βακτηριακή βοτουλινική τοξίνη (BTX), γνωστή και ως Botox, έχει εισαχθεί και σε τομείς της ιατρικής, όπως για την αντιμετώπιση των ημικρανιών, σε ασθενείς που υποφέρουν από δυστονίες ή από σπαστικότητα κ.α. Νέες έρευνες έχουν αναδείξει μια νέα εφαρμογή του botox που αφορά την ψυχιατρική και το πως μπορεί η χρήση botox να ανακουφίσει την κατάθλιψη, το άγχος και άλλα σχετικά νοσήματα.

Πρόσφατες έρευνες, σχετικά με τη σύνδεση της χρήσης botox σε ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη ή οριακή διαταραχή προσωπικότητας που υποφέρουν από ακραίες εναλλαγές της διάθεσης, οδήγησαν στο συμπέρασμα πως το botox – βακτηριακή βοτουλινική τοξίνη (BTX) μπορεί να ανακουφίσει σημαντικά τα συμπτώματα της κατάθλιψης και να μειώσει τα αρνητικά συναισθήματα των ανθρώπων που πάσχουν από οριακή διαταραχή προσωπικότητας. Συγκεκριμένα αυτό που ανέδειξαν οι έρευνες αυτές είναι ότι η εφαρμογή Botox σε συγκεκριμένα σημεία του προσώπου μπορούν να επιτύχουν έως και 72% μείωση των αρνητικών συμπτωμάτων αυτών. Η εξήγηση που δίνεται για αυτήν, την μέχρι τώρα άγνωστη, δράση του botox είναι η εξής, το πρόσωπο μας εκφράζει τα αρνητικά συναισθήματα στο κάτω μέσου του προσώπου μας, συγκεκριμένα στην περιοχή της γλαμπελικής. Οι συσπάσεις αυτές του προσώπου λειτουργούν αμφίδρομα, δηλαδή το συναίσθημα ενεργοποιεί την έκφραση αλλά και η έκφραση ενισχύει το συναίσθημα.

Με λίγα λόγια όταν θυμώνουμε ή είμαστε αγχωμένοι στο σημείο αυτό του προσώπου συσπώνται δυο τύποι μυών και δημιουργείται η συνοφρύωση και οι γραμμές ανησυχίας του προσώπου που εντοπίζονται στην “ρίζα” της μύτης. Αυτές λοιπόν οι εκφράσεις είναι που ενεργοποιούν με την σειρά τους την ένταση των συναισθημάτων.
Με την ενέσιμη θεραπεία botox στην περιοχή της γλαυκιάς επιτυγχάνουμε την παράλυση των μυών αυτών και έτσι το πρόσωπο δεν ανατροφοδοτεί τα δυσάρεστα συναισθήματα. Σύμφωνα λοιπόν με τη θεωρία της ανατροφοδότησης του προσώπου ένα χαλαρό πρόσωπο και κατ’ επέκταση μέτωπο, μας ηρεμεί και μας μεταδίδει ένα θετικό συναίσθημα.

Μείωση των συμπτωμάτων της αγχώδους διαταραχής

Για την μείωση των συμπτωμάτων της αγχώδους διαταραχής αναφέρεται η έρευνα με επικεφαλής τον  καθηγητή Φαρμακολογίας Ruben Abagyan που έγινε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο και η οποία δημοσιεύθηκε δημοσιεύεται στις 21 Δεκεμβρίου 2021 στο περιοδικό Scientific Reports.

Η έρευνα, βασισμένη στα δεδομένα 13.000.000 ανθρώπων του Συστήματος Αναφοράς Ανεπιθύμητων Επιπτώσεων (FAERS) της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), εκ των οποίον τα 40.000 άτομα ανέφεραν τι τους συνέβη μετά τη θεραπεία με botox, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που λάμβαναν ενέσεις Botox σε τέσσερα διαφορετικά σημεία —όχι μόνο στο μέτωπο— ανέφεραν άγχος πολύ λιγότερο συχνά από τους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε διαφορετικές θεραπείες για τις ίδιες καταστάσεις.

Ο Abagyan και η ομάδα του δημοσίευσαν μια παρόμοια μελέτη — στο Scientific Reports τον Ιούλιο του 2020 — στην οποία, χρησιμοποιώντας την ίδια βάση δεδομένων, διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έλαβαν ενέσεις Botox ανέφεραν κατάθλιψη σημαντικά λιγότερο συχνά από ασθενείς που υποβλήθηκαν σε διαφορετικές θεραπείες για τις ίδιες καταστάσεις. Και οι δύο μελέτες βρήκαν μείωση των αναφερόμενων συμπτωμάτων ανεξάρτητα από το σημείο της ένεσης, θέτοντας έτσι αμφιβολίες στις εικασίες ότι οι ασθενείς μπορεί να ένιωθαν πιο ευτυχισμένοι επειδή είχαν λιγότερες ρυτίδες ή επειδή το Botox αποτρέπει το συνοφρυωμένο πρόσωπο. Αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι συγκεκριμένοι μοριακοί μηχανισμοί με τους οποίους το Botox μειώνει την κατάθλιψη και το άγχος —αν και δεν είναι γνωστοί— μπορεί να είναι διαφορετικοί.

Τα ποσοστά μείωσης του κινδύνου για αγχώδη διαταραχής με την χρήση του ενέσιμου Botox, σε τουλάχιστον τέσσερα διαφορετικά σημεία του σώματός τους, κυμαίνονται από 22 έως και 72%, ένα πραγματικά εντυπωσιακό ποσοστό.

Αντιμετώπιση της κατάθλιψης και της οριακής διαταραχής

Μια ακόμη ομάδα ερευνητών καθοδηγούμενη από τον καθηγητή Δρ. Tillmann Krüger, ανώτερος Ιατρός και Επικεφαλής Ομάδας Ερευνών στην Κλινική Ψυχιατρικής, Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχοθεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Ανόβερου (MHH) πριν από χρόνια – μαζί με τον συνάδελφό του Privatdozent (PD) Dr. Marc Axel Wollmer από το Asklepios Campus Hamburg στο Πανεπιστήμιο Semmelweis. Ανακάλυψαν με τη βοήθεια της μαγνητικής τομογραφίας (MRT) πού και πώς το Botox επηρεάζει τον εγκέφαλο, μέσω αυτής λοιπόν της μελέτης, έκαναν ορατές τις νευρωνικές επιδράσεις σε ασθενείς με οριακή συμπεριφορά.

Το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας ανέδειξε ότι η βοτουλινική τοξίνη επηρεάζει τη λεγόμενη αμυγδαλή ή αμυγδαλή στον κροταφικό λοβό του εγκεφάλου, όπου δημιουργούνται φόβοι και υποβάλλονται σε επεξεργασία. Η εργασία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Scientific Report. Τα συμπεράσματα αυτών των ερευνών είναι ότι η βοτουλινική τοξίνη επηρεάζει σημαντικά την συναισθηματική ανατροφοδότηση των ασθενών διακόπτοντας τον βρόχο ανατροφοδότησης μεταξύ των μυών του μετώπου και του εγκεφάλου.

Περαιτέρω δοκιμές

Στόχος των ερευνών είναι να εντοπίσουν τον βιολογικό μηχανισμό πίσω από τον οποίο το botox μειώνει το άγχος. Οι κλινικές δοκιμές είναι αυτές που θα αναδείξουν τα ακριβή σημεία του σώματος στα οποία θα πρέπει να εφαρμόζεται η θεραπεία μποτοξ, έτσι ώστε να επιτύχουν το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας όσον αφορά την θεραπεία άγχους, αγχώδη διαταραχής, κατάθλιψης και την οριακή διαταραχή προσωπικότητας.
Αυτό που γνωρίζουμε σήμερα είναι ότι με τη χρήση botox βελτιώνεται σημαντικά η ποιότητα ζωής αυτών των ασθενών. Θα πρέπει, βεβαίως, να εφαρμόζεται από ειδικούς ιατρούς οι οποίοι γνωρίζουν την ανατομία των περιοχών όπου γίνεται η έγχυση, καθώς επίσης, και τον τρόπο έγχυσης.

 

Εντυπωσιακά αποτελέσματα στην ανάπλαση του δέρματος!
Ανανέωση και Επαναφορά της φυσικής λάμψης και ελαστικότητας της επιδερμίδας σας!  Αναζωογόνηση του δέρματος σας με τη χρήση φυσικών συστατικών, βιταμινών και αδιασταύρωτου υαλουρονικού οξέος!