Λιπογλυπτική – Τι είναι;

Η λιπογλυπτική είναι μια πρωτοποριακή, γρήγορη και ασφαλή διαδικασία για να αποκτήσετε το σώμα που ονειρευόσασταν. Η σωματική δομή από άνθρωπο σε άνθρωπο διαφέρει. Το λίπος δεν κατανέμεται πάντοτε συμμετρικά, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα το λεγόμενο “τοπικό πάχος” που προκαλεί αντιαισθητικές ασυμμετρίες. Ορισμένα σημεία που εναποτίθεται το λίπος είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά σε άσκηση ή δίαιτα. Οι “προβληματικές περιοχές” στο γυναικείο σώμα συνήθως είναι η κοιλιά, οι μηροί και οι γλουτοί. Αντίστοιχα στους άνδρες το τοπικό πάχος εντοπίζεται στην κοιλιά και το στήθος. Δυστυχώς, το πρόβλημα αυτό δεν διορθώνεται με την απώλεια βάρους. Αντίθετα οι εναποθέσεις λίπους γίνονται περισσότερο εμφανείς σε κάποιες περιπτώσεις όταν χάνουμε κιλά. Στην πλαστική χειρουργική, η γλυπτική διατηρεί το καλλιτεχνικό της νόημα, αλλά εμπλουτίζεται με την ιατρική.

Η εξελιγμένη μορφή της λιποαναρρόφησης στη σύγχρονη πλαστική χειρουργική είναι η λιπογλυπτική. Στη λιπογλυπτική (ή αλλιώς λιπομεταφορά), γίνεται αφαίρεση λίπους από περιοχές που πάσχουν από τοπικό πάχος. Κατά τη διαδικασία αυτή χρησιμοποιούνται ειδικές βελόνες για να αφαιρεθεί το περίσσιο λίπος, και μετά από επεξεργασία αυτού, επανατοποθετείται σε περιοχές που χρειάζονται αύξηση μεγέθους για τη δημιουργία πιο ελκυστικών αναλογιών, όπως το στήθος, οι γλουτοί αλλά και τα ζυγωματικά στο πρόσωπο.

Θα λέγαμε πλέον χιουμοριστικά πως τα “ψωμάκια”, το λίπος στο εσωτερικό των μηρών, στην κοιλιά και στους βραχίονες, είναι ένα φυσικό προσθετικό υλικό που παράγεται από το σώμα μας. Έτσι, μπορούμε να διορθώσουμε με φυσικό τρόπο τις ατέλειές μας χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουμε σε ξένες τεχνητές ουσίες, συνοδευόμενες από αστοχίες και παρενέργειες.

Παρόλο που με την τεχνική της λιπογλυπτικής αφαιρείται σημαντική ποσότητα λίπους δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα χαλάρωσης ή επιφανειακών ασυμμετριών στο δέρμα. Ακόμη, δεν υπάρχει πόνος ή πρήξιμο, παρά μόνο πολύ λίγο μελάνιασμα.

Φωτογραφίες πριν και μέτα, από λιπογλυπτική. Έγινε αφαίρεση περριτού λίπους από την περιοχή της κοιλιάς και επανατοποθέτηση στους γλουτούς.

λιπογλυπτική στους γλουτούς

Ποιος ειναι κατάλληλος/η για λιπογλυπτική;

Εδώ πρέπει να τονίσουμε πως η υγιεινή διατροφή και η γυμναστική δεν υποκαθίστανται από τη λιπογλυπτική. Για να επιτύχουμε ένα καλό αποτέλεσμα θα πρέπει να απέχουμε 7-8 κιλά από το κανονικό μας βάρος. Συνεπώς, ιδανικός είναι ο υποψήφιος που διατηρεί σταθερό το σωματικό του βάρος και είναι διατεθειμένος μετά την επέμβαση να εφαρμόσει ένα τρόπο ζωής υγιεινό, με ισορροπημένη διατροφή, τακτική σωματική άσκηση, χωρίς κάπνισμα και όσο το δυνατόν λιγότερη κατανάλωση αλκοόλ.

Επίσης, η κατάσταση των μυών αλλά και η ελαστικότητα του δέρματος λαμβάνονται υπ’ όψιν από τον πλαστικό χειρουργό. Η λιπογλυπτική δεν χρησιμοποιείται για την απώλεια βάρους, αλλά για να σφίξει τις περιοχές που έχουν ήδη καλή ελαστικότητα.

Όλα τα παραπάνω είναι απαραίτητα, για να μπορέσει να διατηρηθεί ένα καλό αποτέλεσμα μετά από μία λιπογλυπτική. Η επέμβαση δεν είναι κατάλληλη για ανθρώπους που πάσχουν από σοβαρά προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης ή οι καρδιοπάθειες.

Διαφορές της λιπογλυπτικής από την λιποαναρρόφηση

Όταν κάποιος χρειάζεται να αφαιρέσει μία ποσότητα λίπους που αντιστέκεται στην άσκηση και τη δίαιτα, επιλέγει τη λύση της λιποαναρρόφησης. Από την άλλη πλευρά, η λιπογλυπτική αποτελεί ένα τύπο λιποαναρρόφησης πιο εξεζητημένο, καθώς το λίπος που αφαιρείται, χρησιμοποιείται για να βελτιώσει τις καμπύλες στα άλλα μέρη του σώματος.

Κατά την επέμβαση αυτή, ο πλαστικός χειρουργός αντιμετωπίζει το σώμα σαν σύνολο. Δίνοντας έμφαση στις λεπτομέρειες, το διαμορφώνει ξανά, γεμίζοντας τις περιοχές που το χρειάζονται για να τονιστούν, με το λίπος που αφαίρεσε από άλλες που ήταν περίσσιο. Εν ολίγοις, κατά τη λιπογλυπτική γίνεται μεταφορά λίπους από ένα ή περισσότερα σημεία του σώματος σε άλλα γειτονικά μέρη που υπάρχει έλλειψη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ένα πολύ πιο ελκυστικό περίγραμμα του σώματος και τη συνολικά βελτιωμένη εικόνα μας.

Λιπογλυπτική vs υαλουρονικό οξύ

Τα αποτελέσματα των διορθώσεων που γίνονται στο σώμα με πρόσθεση λίπους, έχουν πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής, που φτάνει έως και τη δεκαετία. Αυτό αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα της λιπογλυπτικής σε σχέση με άλλες θεραπείες, καθώς όλες οι μορφές υαλουρονικού οξέος που χρησιμοποιούνται, διαρκούν το πολύ 18 μήνες. Αν το δούμε από την οικονομική του διάσταση, η μέθοδος της λιπογλυπτικής αποτελεί την οικονομικότερη μέθοδο, αφού η ποσότητα του υαλουρονικού που θα ήταν αναγκαία μέσα στη δεκαετία είναι μεγάλη και συνεπώς ακριβή.

Επίσης, η χρήση του λίπους του ίδιου μας του οργανισμού κάνει τη διαδικασία πολύ ασφαλή, καθώς είναι αδύνατον να εμφανίσουμε αλλεργικό επεισόδιο, αφού το υλικό προέρχεται από το σώμα μας.

Υπάρχουν κίνδυνοι ή παρενέργειες;

Οι επιπλοκές μετά τη λιπογλυπτική είναι σπάνιες. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι το κυματιστό δέρμα και η λιτότητα.

Λιγότερο συχνές αλλά σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι οι ακόλουθες. Εάν έχετε κάποια από αυτές, επισκεφθείτε το γιατρό σας:

 • Κακή αντίδραση στην αναισθησία
 • Θρόμβος αίματος ή seroma
 • Μόνιμες αλλαγές στο χρώμα του δέρματος
 • Λοίμωξη ή αιμορραγία
 • Ουλές πάνω ή κάτω από το δέρμα
 • Αλλαγές στην αίσθηση στο δέρμα

Ποια είναι η διαδικασία της επέμβασης;

Όπως γνωρίζουμε ήδη, κατά τη λιποαναρρόφηση γίνεται αφαίρεση λίπους από περιοχές του σώματος που περισσεύει. Ο πλαστικός χειρουργός συλλέγει το λίπος αυτό και αργότερα μπορεί να το επανατοποθετήσει σε άλλα σημεία του σώματος, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες. Μπορεί για παράδειγμα, να μεταφερθεί λίπος από την περιοχή της κοιλιάς στις γάμπες, κάνοντάς τες καλλίγραμμες και πιο συμμετρικές.

Πιο αναλυτικά, κατά τη λιπομεταφορά, θα λάβετε τοπική αναισθησία και ενδέχεται να λάβετε από του στόματος καταστολή. Εάν η περιοχή είναι μεγαλύτερη, θα λάβετε γενική αναισθησία ή ενδοφλέβια καταστολή. Οι περισσότεροι χειρουργοί χρησιμοποιούν την τεχνική tumescent, η οποία συμβάλλει στον περιορισμό της απώλειας αίματος και των ουλών. Μέσα από πολύ μικρές τομές, τοποθετείται μία μεταλλική κάνουλα ή ένας μικρός σωλήνας, στον υποδόριο ιστό. Από την κάνουλα αυτή εγχύεται διάλυμα φυσιολογικού ορού, με αδρεναλίνη και τοπικό αναισθητικό για να αποφύγουμε τον πόνο και το μελάνιασμα. Τα λιποκύτταρα πλέον είναι πιο εύθρυπτα και υγρά, και η αφαίρεσή τους είναι πιο ανώδυνη. Μετά την αφαίρεση του το λίπος υποβάλλεται σε κατάλληλη διαδικασία (φυγοκέντρηση, κάθαρση και συμπύκνωση), με σκοπό να επανεγχυθεί σε άλλες περιοχές του σώματος, διορθώνοντας τις ατέλειες.

Η επέμβαση διαρκεί συνήθως μία έως τέσσερις ώρες, αναλόγως την έκταση αλλά και τις περιοχές που θέλουμε να θεραπεύσουμε. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι δύο με τρεις ώρες μετά την επέμβαση. Συνήθως, μία θεραπεία είναι αρκετή για να επιτύχετε τα αποτελέσματα που επιθυμείτε.

Περιοχές που εφαρμόζεται η λιπογλυπτική

Πρακτικά, η λιπογλυπτική μπορεί να εφαρμοστεί σχεδόν σε όλα τα σημεία του σώματος. Τα πιο συνηθισμένα μέρη που επιλέγει κάποιος να επέμβει είναι τα παρακάτω:

 

 • Στήθος
 • Κοιλιά
 • Πλάτη
 • Μέση
 • Γόνατα
 • Γάμπες
 • Μηροί
 • Βραχίονες
 • Γλουτοί
 • Προγούλι
 • Ζυγωματικά

Συχνές ερωτήσεις

Εδώ θα διαβάσετε τις απαντήσεις στις συχνότερες ερωτήσεις για τη λιπογλυπτική.

Μπορεί η κυτταρίτιδα να εξαφανιστεί με τη μέθοδο της λιπογλυπτικής;

Οι περισσότερες γυναίκες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της κυτταρίτιδας, το οποίο οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Η κυτταρίτιδα οπτικά αναγνωρίζεται ή από μικρά βαθουλώματα, ή από μικρά εξογκώματα, αλλά πιο συνηθισμένη είναι η όψη του φλοιού πορτοκαλιού. Με τη λιπογλυπτική το πρόβλημα μπορεί να βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό, προσθέτοντας ή αφαιρώντας το λίπος που χρειάζεται. Επίσης, γίνεται αποκόλληση της καθηλωμένης επιδερμίδας που είναι υπεύθυνη για την εικόνα του φλοιού πορτοκαλιού. Αυτό δε σημαίνει παρόλ’ αυτά, ότι δε θα εμφανιστεί ξανά κυτταρίτιδα, αφού η λιπογλυπτική δεν επεμβαίνει στην αιτία που προκαλεί το πρόβλημα.

Πόση είναι η ποσότητα του λίπους που μπορούμε να αφαιρέσουμε σε μία επέμβαση λιπογλυπτικής;

Έχει αναφερθεί πολλές φορές πως η λιπογλυπτική δεν αποτελεί μέθοδο αδυνατίσματος, αλλά επέμβαση αναδιαμόρφωσης του περιγράμματος του σώματός μας. Επομένως, η ποσότητα του λίπους που θα αφαιρεθεί για να επιτευχθεί το σωστό αποτέλεσμα, είναι τόση ώστε να διατηρηθεί μία σωστή αναλογία με το υπόλοιπο σώμα, καθώς και να μην κρεμάσει το δέρμα λόγω έλλειψης υποστήριξης όγκου του σημείου που θα επέμβουμε. Βέβαια, από περιοχή σε περιοχή στο σώμα μας, ο κίνδυνος για χαλάρωση του δέρματος είναι διαφορετικός. Για παράδειγμα, πλάγια στην κοιλιακή χώρα αλλά και στους γοφούς μπορεί να γίνει αφαίρεση μεγαλύτερης ποσότητας λίπους σε σχέση με την περιοχή στην εσωτερική επιφάνεια των μηρών.

Είναι η λιπογλυπτική από μόνη της αρκετή για τη βελτίωση της σιλουέτας μου; Ποια διαδικασία μπορώ να ακολουθήσω για να αναδείξω καλύτερα τα αποτελέσματα της επέμβασης;

Λόγω του ότι η λιπογλυπτική στοχεύει κυρίως σε υγιείς και λεπτούς ανθρώπους, η σωστή διατροφή και η τακτική σωματική άσκηση μπορούν να αναδείξουν καλύτερα το αποτέλεσμα. Όταν η λιπογλυπτική εφαρμόζεται σε άτομα με μεγάλη χαλάρωση, συνήθως λόγω παχυσαρκίας, χρησιμοποιούνται και άλλες τεχνικές που βοηθούν. Σε περιπτώσεις που η χαλάρωση είναι μικρή, σε συνεργασία με τη λιπογλυπτική μπορεί να χρησιμοποιηθεί το needling, που βοηθάει στο να παραχθεί κολλαγόνο και να βελτιωθεί η ελαστικότητα του δέρματος. Μία άλλη τεχνική είναι η έγχυση βλαστοκυττάρων με nano fat grafting, η οποία αναπλάθει το δέρμα από μέσα προς τα έξω. Σε περιπτώσεις που το πρόβλημα της χαλάρωσης είναι πολύ μεγαλύτερο, επεμβάσεις όπως η ανόρθωση στήθους, η κοιλιοπλαστική αλλά και το lower body lift, συνδυάζονται υποχρεωτικά με τη λιπογλυπτική για να υπάρξει ένα όμορφο και ισορροπημένο αποτέλεσμα.

Πώς χρησιμοποιείται η λιπογλυπτική στο πρόσωπο;

Στο πρόσωπο εφαρμόζοντας μία μικρή λιποαναρρόφηση μπορεί να γίνει αφαίρεση μικρών εξογκωμάτων, καθώς επίσης και αναδιαμόρφωση της περιοχής κάτω από το σαγόνι (προγούλι). Έπειτα, το λίπος που θα αφαιρεθεί, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αυξήσει τον όγκο στα ζυγωματικά, στα χείλη, στις ρινοπαρειακές αύλακες, στην κάτω γνάθο και στα βλέφαρα.

Άρθρα για λιπογλυπτική

Κορμί χωρίς ψεγάδια και σε χρόνο ρεκόρ με λιπογλυπτική!

Κορμί χωρίς ψεγάδια και σε χρόνο ρεκόρ με λιπογλυπτική!

Μπορεί ο καιρός να επιμένει στα... τερτίπια του, αλλά το καλοκαίρι έρχεται και όπου να 'ναι θα έρθει και η στιγμή να βγουν από την ντουλάπα τα καλοκαιρινά ρούχα και τα μαγιό! Μαζί με αυτά -θέλοντας και μη- αποκαλύπτονται σημεία του σώματος για τα οποία κάποιοι δεν...

Πλαστικές με αυτόλογο λίπος!

Πλαστικές με αυτόλογο λίπος!

Η πλαστική με αυτόλογο λίπος θεωρείτε μία από τις πιο σύγχρονες επεμβάσεις αισθητικής χειρουργικής. Ο φόβος επιπλοκών είναι πολύ χαμηλός σε σχέση με τη σιλικόνη και άλλα τεχνητά υλικά. Αυτό συμβαίνει διότι ο οργανισμός δεν εκλαμβάνει το λίπος ως ξένο σώμα. Μερικές...

Εντυπωσιακά αποτελέσματα στην ανάπλαση του δέρματος!
Ανανέωση και Επαναφορά της φυσικής λάμψης και ελαστικότητας της επιδερμίδας σας!  Αναζωογόνηση του δέρματος σας με τη χρήση φυσικών συστατικών, βιταμινών και αδιασταύρωτου υαλουρονικού οξέος!