Πλαστική μύτης – Μια επέμβαση χωρίς φύλο

Η πλαστική μύτης χρησιμοποιείται για να αποκαταστήσει τυχόν προβλήματα της ρινικής κοιλότητας που αφορούν δυσμορφίες αλλά και δυσλειτουργίες της μύτης. Πολλοί είναι οι άνθρωποι που για αισθητικούς ή λειτουργικούς λόγους, θα ήθελαν να προχωρήσουν σε μία επέμβαση ρινοπλαστικής. Διστάζουν όμως, λόγω των λανθασμένων αντιλήψεων και της παραπληροφόρησης που επικρατεί σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού.  Έτσι, αναγκάζονται να νιώθουν άσχημα, να ταλαιπωρούνται, να συμβιβάζονται με μία εικόνα που δεν τους ικανοποιεί και τελικά να ζουν λιγότερο ποιοτικά.

Οι άνθρωποι και ιδιαίτερα οι άνδρες που έχουν προβλήματα στη ρινική κοιλότητα, δυσκολεύοντας την αναπνοή τους, ή το μέγεθος και το σχήμα της μύτης τους δεν τους ικανοποιεί, συχνά δεν αποφασίζουν να προβούν σε πλαστική μύτης. Οι κύριοι λόγοι είναι ο φόβος του πόνου, του μη επιτυχημένου αποτελέσματος, αλλά και η γνώμη των οικείων τους. Στην πραγματικότητα όμως, δεν υποβάλλονται σε πλαστική μύτης εξαιτίας της έλλειψης ενημέρωσης.

Αν και οι περισσότεροι ασθενείς που ψάχνουν την καλύτερη εμφάνιση στη μύτη τους είναι γυναίκες, η πλαστική μύτης δεν αποτελεί γυναικείο προνόμιο. Στην εποχή που διανύουμε, όλο και περισσότεροι άντρες επιλέγουν την πλαστική στη μύτη, θέλοντας να είναι πιο όμορφοι, ειδικά όταν η εμφάνιση μας δίνει σε πολλές περιπτώσεις ένα εισιτήριο για επιτυχία.

Ποιος είναι ο κατάλληλος υποψήφιος για πλαστική μύτης;

Άτομα που είναι κατάλληλοι υποψήφιοι ρινοπλαστικής είναι εκείνα που έχουν:

 • αναπνευστικά προβλήματα
 • υπνική άπνοια και ροχαλητό
 • διαταραχές στην όσφρηση
 • χαρακτηριστικά στη μύτη τους που δεν τους ικανοποιούν, όπως καμπούρα, χοντρή ή πεσμένη κορυφή, στραβή, πολύ φαρδιά ή στενή μύτη, πολύ μεγάλα ρουθούνια

Σε ποια ηλικία μπορεί κανείς να υποβληθεί σε πλαστική μύτης;

Άνδρες πάνω από την ηλικία των 18 ετών, μπορούν αν το επιθυμούν, να υποβληθούν σε πλαστική μύτης. Η επέμβαση δεν πρέπει να γίνει νωρίτερα, λόγω του ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η σπλαχνική ανάπτυξη του κρανίου. Σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να διαταραχθεί η φυσιολογική λειτουργία του διαφράγματος και των οστεοπλαστικών ζωνών στα ρινικά οστά. Τέλος, ο υποψήφιος πρέπει να είναι σίγουρος πως επιθυμεί να αλλάξει την εμφάνισή του. Σημαντικό είναι ακόμα, να βρει τον πλαστικό χειρουργό που του εμπνέει την απαραίτητη εμπιστοσύνη. Ανώτατο όριο ηλικίας δεν υπάρχει, αν η φυσική κατάσταση του ασθενή επιτρέπει την επέμβαση.

 

Διαφορές της επέμβασης πλαστικής μύτης ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες

Η ρινοπλαστική, όπως και οι περισσότερες επεμβάσεις στην πλαστική χειρουργική, απαιτεί την μελέτη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του προσώπου. Η επέμβαση είναι εξατομικευμένη ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε ασθενή. Στην πλαστική μύτης όμως, υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες που δίνουν στον πλαστικό χειρουργό ένα βασικό οδηγό για να επιτύχει ένα αρμονικό αποτέλεσμα. Υπάρχουν μερικές βασικές διαφορές ανάμεσα στην πλαστική μύτης των γυναικών και των ανδρών και αναφέρονται παρακάτω.

Κυριότερες διαφορές

 • Στο ανδρικό πρόσωπο πρέπει η γωνία που δημιουργείται ανάμεσα στη στυλίδα της μύτης και το άνω χείλος να είναι περίπου 90 μοίρες. Στις γυναίκες από την άλλη πλευρά, θέλουμε τη γωνία αυτή ανάμεσα στις 95 και 110 μοίρες. Στην πράξη αυτό μας δείχνει ότι μια ελαφρώς σηκωμένη κορυφή της μύτης δεν είναι άσχημη στη γυναίκα. Στον άνδρα όμως είναι σημαντικό να τηρηθεί η ορθή γωνία ανάμεσα στην κορυφή της μύτης και το υπόλοιπο πρόσωπο.
 • Στην ανδρική μύτη ο πλαστικός επιδιώκει να κρατήσει την κορυφή και τη ράχη στο ίδιο επίπεδο. Αυτό δίνει στον άνδρα ένα “ισχυρό” ανδρικό προφίλ! Αντίθετα, οι γυναίκα πρέπει να έχει 1-2 mm διαφορά ανάμεσα στη ράχη και την κορυφή, κάτι που της προσδίδει θηλυκότητα και της αφαιρεί χρόνια!
 • Στον άνδρα εκτός από το πρόσωπό του, δίνουμε προσοχή και στο ύψος του αλλά και τα υπόλοιπα σωματομετρικά του χαρακτηριστικά για να επιτύχουμε τη σωστή αναλογία. Έτσι στους άνδρες είναι επιτρεπτή μια πιο φαρδιά ή και πιο προβάλλουσα μύτη σε αντίθεση με τις γυναίκες.

Ανακεφαλαιώνοντας, η πλαστική μύτης στον άνδρα εκτός από το να διορθώσει τα βασικά προβλήματα πρέπει να του προσθέτει αρρενωπότητα! Ο πλαστικός χειρουργός με εμπειρία στη ρινοπλαστική των ανδρών οφείλει να σεβαστεί τα χαρακτηριστικά της ανδρικής μύτης και να την κάνει να δείχνει φυσική και αντιπροσωπευτική της προσωπικότητας του ασθενή!

 

Λειτουργική πλαστική μύτης στους άνδρες

Με τον όρο λειτουργική ρινοπλαστική εννοούμε την διόρθωση ζητημάτων που έχουν να κάνουν με την αναπνοή του ασθενή. Όταν ένας άντρας χρειάζεται να προβεί σε επέμβαση της μύτης όπως κογχοπλαστική, πλαστική στο ρινικό διάφραγμα ή ενδοσκοπική χειρουργική ρινός-παραρρινίων, μπορεί στον ίδιο χειρουργικό χρόνο να διορθώσει και αισθητικά προβλήματα! Πολλοί είναι οι άντρες που εκμεταλλεύονται το λειτουργικό τους πρόβλημα και βελτιώνουν με την ευκαιρία την εμφάνισή τους!

 

Τα οφέλη της πλαστικής μύτης στον άνδρα

 • Καλύτερη συμμετρία στο πρόσωπο με απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα
 • Διόρθωση δομικών και λειτουργικών ελαττωμάτων όπως προβλήματα στην αναπνοή και διαταρραχές στον ύπνο
 • Μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση που έχει αντίκτυπο σε όλους τους τομείς (ερωτικό, επαγγελματικό, κοινωνικό)

FAQs – Συχνές ερωτήσεις για την πλαστική μύτης

Τα αποτελέσματα της πλαστικής μύτης διαρκούν για πάντα;

Τα αποτελέσματα είναι μόνιμα μετά την επέμβαση αυτή. Παρόλ’ αυτά η γήρανση που έρχεται με το χρόνο είναι πιθανό να επηρεάσει λίγο το σχήμα αλλά και το μέγεθος της μύτης.

Είναι επώδυνη η αποθεραπεία μετά την πλαστική μύτης; Τι πρέπει να περιμένω το πρώτο διάστημα μετά την επέμβαση;

Είναι αναμενόμενο μετά τη ρινοπλαστική να εμφανιστεί πρήξιμο αλλά και μώλωπες. Πιο λίγες είναι οι περιπτώσεις που εμφανίζουν μικρή αιμορραγία από τη μύτη. Οι περισσότεροι ασθενείς μας περιγράφουν τον πόνο μετά την επέμβαση ανεκτό!

Ποια έιναι η διαδικασία αμέσως μετά την πλαστική μύτης;

Αμέσως μετά την επέμβαση τοποθετείται νάρθηκας στη γέφυρα της μύτης για μια εβδομάδα. Επίσης, τις 2 πρώτες μέρες τοποθετούνται ταμπόν στα ρουθούνια. Έτσι, ο ασθενής δεν είναι σε θέση να αναπνέει από τη μύτη του το πρώτο διάστημα. Πρέπει να γίνεται με ειδικό τρόπο που θα δείξει ο γιατρός, καθαρισμός στη μύτη για 3 έως 4 φορές μέσα στη μέρα. Όταν ο νάρθηκας αφαιρεθεί ο ασθενής είναι σε θέση να γυρίσει στην εργασία του. Πρέπει να αποφεύγεται κάθε είδους ενέργεια που μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία στη μύτη. Για τις πρώτες 20 μέρες πρέπει ο ασθενής να προσέχει πολύ να μη χτυπήσει καθόλου καθώς τα ρινικά οστά δεν έχουν προλάβει να δέσουν. Καλό είναι να αποφεύγονται τα αθλήματα που μπορεί να προκαλέσουν χτύπημα για τουλάχιστον 1 μήνα. Άτομα που στην εργασία τους έχουν τον κίνδυνο να χτυπήσουν πρέπει να χρησιμοποιούν ειδικά προστατευτικά.

Είναι ασφαλής η επέμβαση της ρινοπλαστικής;

Όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις συνοδεύονται από κινδύνους. Η πλαστική μύτης ανήκει στις ασφαλείς διαδικασίες αφού οι κίνδυνοι είναι μικροί και οι επιπλοκές εξαιρετικά σπάνιες. Ο πλαστικός χειρουργός σας θα σας ενημερώσει σχετικά με τους κινδύνους και πώς να τους αποφύγετε πριν την επέμβαση.

Πότε μπορώ να κάνω ντουζ μετά από μία ρινοπλαστική;

Μπορείτε να κάνετε ντουζ μετά το πρώτο 24ωρο. Πρέπει να αποφύγετε να βρέχετε πολύ τη μύτη σας. Καθαρίστε το πρόσωπό σας με ένα υγρό πανί κατά προτίμηση. Χρησιμοποιήστε χλιαρό προς κρύο νερό, καθώς οι υδρατμοί από τη ζέστη θα αυξήσουν το πρήξιμο.

Μπορώ να οδηγήσω μετά την πλαστική μύτης;

Αμέσως μετά την επέμβαση δε θα μπορείτε να οδηγήσετε για να επιστρέψετε στο σπίτι. Γι’ αυτό συστήνετε από πριν να έχετε βρει κάποιον συνοδό για την ημέρα αυτή.

Μπορεί το σχήμα της μύτης να επηρεάσει την αναπνοή;

Συνήθως, μία στραβή μύτη ενδέχεται να επηρεάζει την αναπνοή. Το πρόβλημα στο μεγαλύτερο μέρος όμως των περιπτώσεων είναι αισθητικό.

Θα φαίνομαι πιο ελκυστικός μετά από την πλαστική μύτης;

Μετά τη ρινοπλαστική θα διορθωθούν άσχημα σημεία όπως καμπούρα, μεγάλα ρουθούνια ή γενικότερα οποιοδήποτε αισθητικό πρόβλημα. Εκτός όμως από τα άμεσα οφέλη, ο άνδρας έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αυτό θα τον κάνει σίγουρα πολύ πιο ελκυστικό!

Πόσο καιρό μετά την πλαστική μύτης μπορώ να καταναλώσω αλκοόλ;

Η κατανάλωση αλκοόλ θα αυξήσει το πρήξιμο στη μύτη μετά την επέμβαση. Συστήνεται λοιπόν να αποφύγετε το αλκοόλ για τουλάχιστον 3 εβδομάδες μετά τη ρινοπλαστική.

Επιτρέπεται να φορέσω τα γυαλιά μου μετά την πλαστική μύτης;

Αμέσως μετά την επέμβαση, στη γέφυρα της μύτης όπου στηρίζονται τα γυαλιά, τοποθετείται νάρθηκας. Μπορείτε όσο ο νάρθηκας υπάρχει να φοράτε κανονικά τα γυαλιά σας. Μόλις όμως ο νάρθηκας αφαιρεθεί, είναι σημαντικό να μη τα χρησιμοποιήσετε για περίπου 1 μήνα.

Τι πρέπει να κάνω για να μειώσω το χρόνο αποθεραπείας;

 • Μην καταναλώνετε αντιφλεγμονώδη φάρμακα
 • Τοποθετείστε παγωμένες σακούλες λαχανικών όπως αρακά πάνω στη μύτη σας για να μειώσετε το πρήξιμο
 • Ξεκουραστείτε την πρώτη εβδομάδα
 • Ακολουθήστε μία υγιεινή διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά
 • Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες του πλαστικού χειρουργού σας
 • Μείνετε έκτος εργασίας για όσο χρονικό διάστημα σας προτείναι ο γιατρός σας
 • Μην τρώτε πικάντικες τροφές

Πρόσωπο

Στήθος

Σώμα

Άνδρας

Ενέσιμες Θεραπείες

Εντυπωσιακά αποτελέσματα στην ανάπλαση του δέρματος!
Ανανέωση και Επαναφορά της φυσικής λάμψης και ελαστικότητας της επιδερμίδας σας!  Αναζωογόνηση του δέρματος σας με τη χρήση φυσικών συστατικών, βιταμινών και αδιασταύρωτου υαλουρονικού οξέος!